Dit Belgische thema neemt je mee op een fascinerende reis die start met de Vlaamse cartograaf Gerardus Mercator en eindigt met de hedendaagse Google Street View technologie. Onderweg leer je hoe kaarten gemaakt werden en nog gemaakt worden. Je ontwerpt en maakt je eigen meetinstrumenten die je gebruikt om hoeken en hoogtes te meten. Je leert je positie op Aarde te berekenen door alleen maar de Zon en je horloge te gebruiken en je wordt geleerd om een app te maken die je de juiste richting naar een geheime locatie toont. Gewapend met al deze nieuwe vaardigheden maak je een uitdagende wandeling doorheen je eigen stad of dorp die je vervolgens weergeeft in een Google Earth wandeling en zelfs in 360° surround foto’s.

Download de les hier (pdf)

Download de les hier (word)

Het Griekse thema laat je kennis maken met Democritus en hoe hij het “atoom” bedacht. Het dompelt je onder in de wereld van neutronen, protonen en quarks en brengt je uiteindelijk tot in CERN, Europa’s vooraanstaand onderzoekscentrum. Je leert over de deeltjestheorie, maar ook overDemocritus’ wiskundig inzicht om het volume van een kegel te berekenen. Je analyseert niet alleen het spectrum van licht en gassen, maar ook hoe diverse materies andere tonen voortbrengen, en hoe je met deze kennis je eigen muziekinstrument kunt bouwen.

Download de les hier (pdf)

Download de les hier (word)

Het Zweedse thema leid je over het pad van “observatie”. Je bekijkt en fotografeert de natuur en je transformeert alledaagse foto’s tot echt kunstwerkjes. Je observeert en registreert de natuur en natuurlijke fenomenen als wind, neerslag en temperatuur. Je bouwt je eigen weerstation en – net als Pehr Wilhelm Wargentin – analyseer je de resultaten en maak je statistieken waarop voorspellingen kunnen worden gebaseerd. Tenslotte observeer je de hemel en bestudeer je de zon- en maansverduistering en bereken je zelfs de hoogte van een berg op de maan door eenvoudigweg uit te gaan van de lengte van diens schaduw.

Download de les hier (pdf)

Download de les hier (word)

Marconi zette een reuzenstap op het vlak van het versturen van berichten: hij maakte die onzichtbaar en stuurde ze door de lucht. In het Italiaanse thema leer en test je niet alleen de wetenschap achter deze fascinerende ontdekking, maar bouw je ook je eigen zendtoestel waarmee je gecodeerde morseberichten kunt sturen. Wanneer je die berichten decodeert, levert je dat een prachtig schilderij op.

Download de les hier (pdf)

Download de les hier (word)

Met STEAM 5 stap je in de voetstappen van Hendrik de Navigator. Zoals hem zul je ook zelf een reis aanvatten, door Europa, op ontdekkingstocht door de landen en steden, de tradities en kwaliteiten. En zoals in Os Lusiadas zul je het verhaal van je tocht aan andere vertellen, op welke manier je zelf ook verkiest. En natuurlijk kan muziek deze reis aangenamer maken. Je zult dan ook uitgedaagd worden om je eigen muziekinstrument te maken: de monochord.

Download de les hier (pdf)

Download de les hier (word)

STEAM 6 laat je nadenken over onze toekomst. Zouden we ooit de Aarde moeten verlaten? Laten we het zekere voor het onzekere nemen en ons voorbereiden. Laten we Harry Martinson’s epische gedicht Aniara maar ernstig nemen en laat ons Herman Potočnik Noordungs ideeën bestuderen over naar de ruimte reizen en hoe er te overleven. Laat ons zelfs de fysica testen achter een veersysteem om projectielen te lanceren. En laten we er voor alles voor zorgen dat ons leven op een andere planeet comfortabel genoeg is door onze eigen biosfeer te ontwerpen.

Download de les hier (pdf)

Download de les hier (word)

(c) 2017, 'Europe in change' Erasmus+ project. Designed and built by SteamOn.eu team
based @ joomla, tkstudiodesign, gantry and rs joomla products. Hosted by the Greek School Network. Valid XHTML and CSS.