STEAMon Kunstwerk

Vaak wordt de A in STEAM ondergeschikt gemaakt aan het STEM-deel: een bedrijf ontwikkelt een product en gebruikt daarbij wetenschap, technologie, engineering en wiskunde in een of andere vorm en wil dat product dan verkopen. Op dat moment wordt A verengd tot het vormgeven van het product zodat meer mensen het ook willen kopen omdat ze het mooi vinden.

Dit is niet hoe wij de A waarderen, niet in onze lespakketten en zeker niet in ons kunstwerk “Europe in Change”.

 

Hier willen we de zaken helemaal omkeren zodat Art het ultieme doel wordt, met alle STEM-disciplines in een ondergeschikte rol. Het kunstwerk zal bestaan uit diverse geïntegreerde onderdelen die de originele brainstorm van leerkrachten, leerlingen en artiest vorm geven.
Het basisconcept bestaat uit een architecturale installatie: een koepelstructuur die door zijn specifieke eigenschappen op het belang wijst van samenwerking in Europa binnen een snel evoluerende wereld.
Het kunstwerk wordt gerealiseerd door de Vlaamse kunstenaar Francesco Fransera in samenwerking met leerlingen van VTI Veurne.
Typisch bij zijn installatie zijn de verwijzingen naar het feit dat in de natuur alles met alles is verbonden en juist daarom landen moeten samenwerken.

woa5
woa6

Op en rondom de constructie is een fries aangebracht die werd ontworpen door de Sloveense leerkracht Petra Žirovnik Grudnik en uitgevoerd door leerkracht Janko Brunček samen met hun leerlingen van Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena sola Ljubljana. Die fries werkt als metafoor voor Europa in evolutie.

Rondom de constructie staat een dubbele rij maskers opgesteld, zowel naar binnen (naar onszelf) kijkend als naar buiten (de wereld rondom). Deze 28 maskers stellen de landen van de Europese Gemeenschap voor en worden gemaakt door de Italiaanse kunstenares Monica Marcenaro in samenwerking met Italiaanse leerlingen van IISNatta/Deambrosis in Sestri Levante.
Door het scannen van een QR-code onder elk masker hoor je de verhalen van 28 “echte” Europeanen die zijn samengebracht door leerkrachten en leerlingen uit alle partnerscholen onder leiding van Jämtlands Gymnasium Wargentin in Östersund. Deze verhalen horen toe aan Europeanen die al ettelijke jaren in een ander Europees land dan hun geboorteland wonen en dus als geen ander beseffen wat het is om Europeaan te zijn. Ze vertellen het verhaal zowel in hun moedertaal als die van het land waarin ze verkozen te wonen, werken en leven.

Gezien het thema “(studie van de) kosmos” via de STEM-facetten ook aan bod komt, is in de constructie een telescoop gemonteerd die het niet alleen toelaat om Europa en de wereld rondom te bestuderen, maar ook de kosmos waar de mens misschien ooit naartoe moet, wil hij/zij als soort overleven. Opnieuw via een QR-code kan de bezoeker de beelden van de kijker te zien krijgen op de eigen smartphone: het toont een ander perspectief op “Europe In Change” met o.a. natuurbeelden van de Zweedse fotograaf Göran Strand op muziek van de Escola Artística do Conservatório de Música do Porto onder de leiding van Fernando Valente. De uiteindelijke film wordt gecreëerd door leerlingen en leerkrachten van 1 Geniko Lykeio Alexandroupolis.

Eens afgewerkt wordt dit interactieve kunstwerk voorgesteld in het Europese parlement in April 2019 en wordt het opengesteld voor het publiek in Kasteel Batenborch nabij Brussel.

woa2

(c) 2017, 'Europe in change' Erasmus+ project. Designed and built by SteamOn.eu team
based @ joomla, tkstudiodesign, gantry and rs joomla products. Hosted by the Greek School Network. Valid XHTML and CSS.